Leszel a Tanúm?

A “Leszel a tanúm?” kérdés véleményem szerint majdnem olyan megható, mint maga a lánykérés. A legjobb barátnőm kért fel legutóbb, nagyon örültem neki, igazán megtisztelve éreztem magam, elraktároztam a szívemben!

Kép forrása: Szancso Handmade Jewel

Manapság már nem elsődleges elvárás, hogy kiemelkedő társadalmi ranggal rendelkező személy, egy közeli rokon, például a keresztapa legyen a tanú. Sőt a vagyoni kérdések sem mérvadók. Ez a megtiszteltetés is ugyanúgy szakított a hagyományokkal, mint manapság az esküvők többsége. Funkciója átalakult, hiszen az esküvőkből is egyre inkább elmaradnak a régi klasszikus elemek, mint például a menyasszony elrablása, pénzgyűjtés a menyasszonytánc alatt,…

A hagyományok szerint a tanú szerepei között voltak a már említetteken kívül az esküvői előkészületekben való közreműködés, értékes nászajándék adása, pohárköszöntő, illetve felügyelni a rendet az esküvőn.

Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a jegyespáron kívül a tanúk is az esküvő elengedhetetlen részesei, és nélkülük nem valósulhat meg a házasság! Már az elnevezésük is “beszél” a szerepükről, a tanúknak nemcsak jelenlétükkel, hanem az aláírásukkal is tanúsítani, hitelesíteni kell a házasságkötést.

Fontos tény! Magyarországon a hivatalos házasságkötésként csak a polgári szertartás elismert (lásd.: törvényileg meghatározott szabályok szerint).

A magyar családjogi törvény szerint nagykorú (18. életévet betöltött) cselekvőképes személy lehet esküvői tanú. A szertartásra szükséges magával vinnie érvényes személyi igazolványt, lakcímkártyát. Ha külföldi állampolgár, akkor legyen nála az útlevele, amennyiben pedig nem beszél magyarul, tolmács jelenléte is feltétel.

(Akiknek a házasságkötés törvényes keretei a Nagy Nap kapcsán túl kötöttnek tűnnek, választhatnak alternatív lehetőségek közül is, amivel teljesül a törvényes házasságkötés, de a Nagy Nap mégis az egyéni elképzeléseknek megfelelően formálható. Olvassátok el honlapunkon és facebook oldalunkon is megjelent korábbi bejegyzésünket: Hogy is legyen? Interjúk a polgári szertartásról!)

A tanúk felkérésére ajánlunk egy különleges, kedves, személyes és egyedi formát, ez pedig a tanú felkérő kártya, melyet a Szancso Handmade Jewel kínálatában találhattok meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2024 Minden jog fenntartva!​ EgyKisFlanc Esküvőszervezés & Dekoráció