Bemutatjuk: Huszka Ági – stílustanácsadó

#Brideday bejegyzés sorozatunk szolgáltatói közül a következő bemutatkozó Huszka Ági, stílustanácsadó. (http://agihuszka.hu/)

Huszka Ági stílustanácsadó
A fotón: Huszka Ági, stílustanácsadó
Dekor: EgyKisFlanc Esküvőszervezés & Dekoráció
Fotó: MobilivePhoto
Helyszín: Studio S-Lux

-Mit gondolsz, mióta van jelen a stílustanácsadás az „átlagember” fejében?

A stílustanácsadás, mint olyan, rettentő régóta része az emberiség történetének.  Már az ősembernek is össze kellett állítania a ruházatát, ki kellett készíteni, „meg kellett dizájnolnia” amit viselt. Van, akinek ehhez jobb szeme volt, van, akinek kevésbé.
Ha megnézünk pár, ma is létező nomád törzset, rengeteg díszes elemet találunk a viseletükben. Sok dolog bír társadalmi szimbólummal, de azokat valakinek meg kell terveznie, el kell helyezni a törzsi tagokon.

A magyar piacon többször hallottam már „marketingszakemberek” szájából, hogy ez egy új szakma. Azonban a régi királyi udvarokban már voltak stílustanácsadók, ahogyan Magyarországon is a „békebeli” időkben is. Gondoljunk csak Rotschild Klárára!

Mostanában egyre inkább keresettebb ez a szakma. Ennek azt gondolom, az egyik oka az, hogy a rendelkezésre álló árumennyiség, a boltok száma a plázákban hihetetlen nagy. Az utóbbi 30 évben a rendszerváltozás előtti időkhöz képest hatalmasat fordult a világ, rengeteg a választási lehetőségünk a ruhaboltokban. Ez egyfelől jó, másfelől pedig nehéz, mert minél több a választási lehetőség, annál nagyobb a választási stressz, és annál inkább nagyobb a bizonytalanság az emberben. Ezt tudja megkönnyíteni egy jó tanácsadó.

-Kik azok, akik hozzád fordulnak a „hétköznapi emberek” közül? A nem üzleti szférából érkezők között is akadnak férfiak?

Nem feltétlen tudom azokat egy csoportba besorolni, akik hozzám fordulnak. A huszonévestől a hatvanas korosztályig vannak vendégeim, férfiak és nők is. Van, aki azért jön hozzám, mert előléptetés miatt szeretne kicsit alakítani a ruhatárán is. Mások pedig csak a hétköznapjaikat szeretnék megkönnyíteni azzal, hogy kevesebb idő alatt tudjanak hatékonyan választani, anélkül, hogy feleslegesen költenének előnytelen darabokra.
Férfiak esetében elsődleges az üzleti cél, vállalat-tulajdonosoktól kezdve a fiatal startupperig mindenki megfordult már nálam.

-Akik elmennek hozzád tanácsadásra, mennyire fogadják el az általad mondottakat és a tanácsaidat?

A tanácsadásimat minden esetben próbálom úgy felépíteni, hogy minden javaslatot meg is tudjak indokolni, meg is tudjak mutatni.
Nem szeretem a „mindent tudó okoska” szerepet felvenni, inkább partnerként kezelem a vendégeim. Magam is gyakorlatias és pragmatikus típus vagyok, aki abszolút „hiszem ha látom” alapon működik. Szeretem megérteni a dolgok működését, az összefüggéseket, és szeretem azokat megmutatni a vendégeimnek, hogy meg tudják érteni az öltözékben lévő darabok kapcsolatát.

A megfelelő szabásvonalak kiválasztása mind leírható geometriai formulákkal, azaz egy teljesen gyakorlatias tudásanyag tehető mögé. Ezeket próbálom én minél inkább átadni.
Mindenkinek maga döntése, mennyire fogadja el azt, amit én mondok. Nem sértődöm meg azon sem, ha semmit nem fordít a saját javára abból, amit mondok, de természetesen örülök, ha látom a sok „aha-pillanatot”.

Fontos, hogy én nem szeretem az „így kell csinálni”, „így illik” és „így szoktuk” típusú tanácsokat. Vannak protokoll szabályok (,mint a „dress code szabályzatok”, vagy a protokoll öltözködési szabályok), amit illik ismerni, ha szükséges.
De a hétköznapokon, ha nincs felénk plusz elvárás, akkor csak magunknak érdemes öltözni, ahogy jól esik. Mindig a saját testünk arányai, formái a mérvadóak.

-Van, aki nem tud megnyílni nálad? Van olyan embertípus, akinek nem ajánlod a stylist szolgáltatást?  Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Természetesen akad, akinek nehezebb a megnyílás. Próbálok minél inkább hangolódni a vendégeimre. Azt szoktam mondani, hogy a személyi styling nagyjából 50%-ban styling, a másik 50%-ban pszichológia.
Sok kérdés mögött ott van sokévnyi „nemszeretem” érzés, gátlások, küzdelem önmagunkkal. Nekem ezt tisztán kell látnom, és megpróbálni megmutatni egy másik szemléletmódot. Sokszor egy-egy, kamaszkorban elejtett kritika miatt gondoljuk a teljesen oké testrészeinkről azt, hogy vállalhatatlan.

Én a jelenlegi, stylist tanácsadói szakmám előtt a HR toborzási részében dolgoztam, interjúztam, csapatot vezettem, alapvető coaching technika képzést, valamint személyiségtipológiai elmezői és asszertív tréningeket végeztem. Ez a fajta, emberekkel eltöltött tapasztalat rengeteget hozzátesz a mostani munkámhoz. Ezek nélkül sokkal nehezebb lenne a kapcsolódás, a megértés és a feloldás a vendégeim felé.

Talán ezt szeretem a legjobban: egyszerre tudom a régi, emberekkel töltött tapasztalataimat kamatoztatni, viszont mindezt teszem a ruhák és színek használatával együtt. A ruhaipar pedig nálunk több generáción átívelő foglalkozási irány, ami mindig vissza-vissza tért a család életébe.
Sokan nem hiszik el magukról, hogy rendben vannak úgy, ahogy vannak, és igazából rengeteg függ attól, mit és hogyan viselnek. Szeretem megmutatni, hogy kis módosításokkal mekkora változást lehet elérni, és nem feltétlen kőbe vésett az, amit mi gondolunk, látunk magunkról.
Sőt, hogy esetleg sok fotoshoppal bárkiből ki lehet hozni a maximumot, merthogy ez történik a magazinokban is.
Imádom látni a tanácsadásaim végén azt a vendégeimen, hogy elkezdik elhinni magukról, hogy semmivel sem kevesebbek, mint bármilyen más embertársuk.

Annak nem ajánlanám a tanácsadást, aki alapvetően nagyon tiltakozik ellene. Nem szoktam javasolni, hogy „dacból” lepjenek meg bárkit az én tanácsadásommal. Általában a nem kért, nem kívánt tanácsadások a legnehezebbek, mert nincs meg a vendégem részéről a befogadási szándék, de még a partneri szándék sem.

-Van esküvői stylist tanácsadás ma Magyarországon? Mit gondolsz, mit ad(hat) hozzá egy stylist szolgáltatás az esküvőhöz? Mennyiben (lehet/lehetne) más ez, mint egy sima stylist tanácsadás abból adódóan, hogy ez „csak” egy napra korlátozódó eseményhez kapcsolódik?

Én úgy tudom, van olyan a piacon, aki esküvői stylistként aposztrofálja magát. Megmondom őszintén, az én véleményem az, hogy egy jó személyi stylist tökéletes tanácsokat tud adni az esküvői viseletek kiválasztásához. Az a pár protokoll-szabály, ami az esküvőkön fontos lehet, egy alapos stylist tudásának részét kellene, hogy képezze. De ezen kívül a szabások, a stíluselemek, a színek egy képzett szín- és stílustanácsadónak az ujjában kell, hogy legyen.

Azt hiszem, az esküvői viselet kiválasztásának nehézségét nem is az adja, hogy csak egy napra korlátozódik. Hanem, hogy ebben az egy napban rengeteg dolog csúcsosodik: több hónapnyi szervezés, rengeteg szempár, ami a párra szegeződik, rengeteg stressz, a külső körülmények kiszámíthatatlansága, mind-mind stresszfaktorok az ifjú pár számára.

Azt gondolom, ezek miatt a legfontosabb, hogy a stylist, aki segít a választásban, jól tudja érzékelni a pár tagjainak igényeit, jól lássa meg azt, hol lehet a házasulók komfort zónája, merre és mennyire érdemes őket kimozdítani.

Javasolhat észbontó és fantasztikus dolgokat az arának egy stylist, ami elsőre rettentő csábító lehet. De ha a nagy napon a tükör előtt azt érzi majd a menyasszony, hogy ez valójában nem is ő a tükörben, akkor már eleve egy stresszesebb lelkiállapottal indul neki a napnak. Az pedig nem mindig könnyíti meg a helyzetet!

-Tapasztalatod alapján mennyire gyakori, hogy egy pár az esküvője kapcsán ilyen szolgáltatást igénybe vesz?

Volt már, hogy együtt kerestek fel, de gyakoribb az, hogy a menyasszony és a vőlegény külön-külön indul beszerző körútra.
Volt már olyan arám, aki megpróbálkozott a női rokonokkal együtt ruhát venni, de annyira más volt a különböző családtagok fejében az ő kinézetéről, hogy azt mondta, ezt inkább egy profi segítségére bízná .

A közös tanácsadás általában az ara ötlete, de többször ajándékba is adnak szolgáltatást a párjuknak. Többen így szerették volna csökkenteni azt a stresszt, ami egyébként rájuk hárult volna – mivel a párjuk őket szerette volna öltönyszalonba cipelni, hogy segítsenek a választásban.
Ennek egy okos és hatékony elkerülése egy közös tanácsadás! 🙂

-A menyaszonyi ruhák többsége még mindig fehér és a különböző árnyalatai. Mire érdemes figyelni, mikor ruhaszínt választ a menyasszony? Van valami, amire különösen felhívnád ezzel kapcsolatban a figyelmet?

Bizony, a fehér hagyománya töretlen. Fontos, hogy a fehér, mint szín, csak egy gyűjtőnév. Van belőle hideg és meleg, élénk és törtebb. Mindenkinek megvan a legjobb fehérje, ami bizony nem mindenkinél ugyanaz.
És bizony az sem mindegy, a ruha fehérje milyen csokorszínekkel, vagy akár dekorációs színekkel harmonizál.
Valamint az sem mindegy, a stílusokat hogyan keveri az ember. Ahogyan színek arzenálja párosítható a fehér egy-egy árnyalatához, a hozzáillő stíluselemek is.

-A vőlegények öltönyének szín kiválasztása mennyire szokott sikerülni szerinted? Hogy látod, a Pároknak mennyire sikerül összehangolni, hogy a vőlegényhez és a menyasszonyi ruhához is passzoljon?

Láttam már jó és rossz példákat is. Van, hogy szuper jól sikerül eltalálni a színharmóniákat az ara és a vőlegény között, de van olyan eset is, amikor teljesen mást képviselnek. Egy kicsit nehéz akkor az összehangolás, ha teljesen más színtípusok, más színvilág a pár két tagja, de nem lehetetlen. Mindig lehet találni közös színeket, és a stíluselemekben is rengeteg kompromisszumot lehet találni!

-Mi az a pár dolog, amit stylistként tanácsolnál a Pároknak, mielőtt nekiállnak „nagy döntéseket” meghozni az esküvőjük szervezésekor?

Mindenképpen gondolják át a saját igényeiket. Inspirálódjanak, nézelődjenek – a pinterest erre például szuper felület. Gondolják át, mi fontos számukra, mire szeretnének emlékezni a nagy nappal kapcsolatban.
A sok inspiráció között azért gondolják át, milyenek is ők valójában, mi az, ami tényleg összeillik a saját igényeikkel, a saját elképzelésükkel, vagy akár a saját színeikkel és alkatukkal.
Ha kiválasztották a szolgáltatókat, ne finomkodjanak, és soha ne fogadjanak el semmit, ami egy kicsit is rossz érzést vált ki belőlük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2024 Minden jog fenntartva!​ EgyKisFlanc Esküvőszervezés & Dekoráció