Brideday 2 – Szputnyik

A #brideday kapcsán felmerült bennünk, mi lenne, ha egy kicsit lazábbra vennénk a figurát, mivel Petra egy igazi vagány, bohém Menyasszony… Úgy gondoltuk, kedvet kaphat egy rendhagyó ruhapróbára, így elhívtuk a Szputnyikba.

Szputnyik csoportkép

A Szputnyik profi csapata volt segítségünkre Serf Rebeka és Balogh Bence személyében. Megkértük őket, állítsanak össze Petrának egy-két szettet.
Petra próbált, mi pedig ismerkedtünk a bolttal.

Szputnyik Petra

Látogatásunkról a Szputnyik blogbejegyzései között olvashattok egy klassz cikket, ahol a próbáról a MobilivePhoto által készített szuper képeken kívül találtok egy rövid werk videót is: https://szputnyikshop.hu/blogs/szputnyik-shop/eskuvo

Honnan indultatok? Hol tart a bolt jelenleg?

Első üzletünk 2009-es megnyitása óta nagy utat tettünk meg, jelenleg két belvárosi helyszínen, sőt egy online üzlettel is jelen vagyunk, hogy terjeszthessük a Szputnyik shop üzenetét. Hiszünk benne, hogy sokakat sikerült egy tudatosabb és fenntarthatóbb útra terelnünk. Ez az út nem csak az egyedi és felszabadult stílushoz, hanem egy egészségesebb bolygóhoz és egy boldogabb jövőhöz is vezet.

A Szputnyik D-20 egy elképesztő és kultikus atmoszférával rendelkező design üzlet lett, ahol az ide betérők finom, letisztult környezetben válogathatnak az egyedi tervezésű öltözékek, valamint minőségi, érdekes és értékes ruhák, illetve kiegészítők között. A fehér belső tér, mint egyfajta tiszta vászon fogadja a leendő vásárlókat, akiknek feladatuk ezen képzeletbeli felület megtöltése és újragondolása a vintage és kortárs ruhák, kiegészítők segítségével, mégpedig önmaguk számára. 

Hol találhatnak meg még a Dohány utcán kívül Titeket?

A Gozsdu-udvar bejáratával szemben található másik üzletünk a Szputnyik K-22 (Király u. 22., bejárat a Káldy Gy. u. felől). Akár gyalog is könnyedén mozoghatsz a két budapesti helyszín között, hogy biztosan ne maradj le semmiről, ami a Szputnyik világában történik! Sőt a nyáresti buli előtt is nézz be bátran, hiszen a K-22 egészen este kilencig tart nyitva, hogy új Szputnyik szerzeményeid közvetlenül a Király utcai éjszakába kísérhessenek!

Miben különbözik a két üzlet?

Mindkét üzletben azonos termékcsoportokkal találkozhatnak a vásárlóink, ám a kisszériás tervezői darabjaink és vintage ritkaságaink limitáltságának köszönhetően nem bukkan fel kétszer ugyanaz a termék az üzletekben, ezért érdemes mindkét Szputnyik shopba ellátogatni.

Ha a Szputnyik szóba kerül, Ti hogyan definiálnátok magatokat?

A Szputnyik shop a régi és az új, a romantikus vintage és a provokatív modern stílusok kombinálásából született divatfogalom.
Meglepő és egyben szokatlan színfolt a magyarországi ruházkodás színterén. Itt mindenki megtalálhatja a személyiségéhez és stílusához leginkább passzoló darabokat. 

Miért diszkrimináljunk a stílusok között? Az egyediség éppen az eklektikus stílus változatosságában rejlik. A divat éppen attól válik érdekessé, amikor a különböző karakteres darabok kombinálásából valami teljesen új születik. Számunkra a ruhák gyűjtése több mint egyszerű időtöltés. Ez egy mód arra, hogy megőrizzük és értékeljük a történelmet, a kultúrát és főként a divatot. Szeretnénk, hogy az üzletek valódi célállomások legyenek. 

Kérésre adtok-e stílustanácsadást? 

A Szputnyik csapatában nagyon fontos érték a nyitottság, kedvesség, figyelmesség és segítőkészség, így ha kérik, akkor nagyon szívesen segítünk vásárlóinknak, ám elsősorban mindenkit arra szoktunk bátorítani, hogy fedezzék fel a boltok minden kis zugát és tekintsenek kincskeresésként a Szputnyikban való kalandozásra.

Hogy áll össze a boltok kínálata? Van állandó termék és van egy szezonális paletta is?

A Szputnyik shop célkitűzése, hogy különleges, minőségi vintage ruhák, kiegészítők, Reworked, átalakított vintage darabok, különleges külföldi világmárkák, valamint egyedi, limitált számú új, tervezői darabok kombinációját kínálja az érdeklődőknek, annak érdekében, hogy minden Szputnyik vásárló személyre szabottan megtalálhassa a leginkább hozzá illő termékeket, így minden általa viselt darab igazán kifejezze személyiségét. Célunk továbbá felhívni a figyelmet a tudatos vásárlásra és a fenntartható divatra.

A vintage darabok olyan múltban készült, magas minőségű, kortársaik közül is kiemelkedő kincsek, melyek idővel még értékesebbek, hiszen nemhogy nem vesztenek régi fényükből, patinásabbá, és egy elmúlt kor szellemének szimbólumaivá válnak az évek alatt. Ezen ruhadarabok jellegzetesen tükrözik és újrateremtik a kort, melyben készültek. Ezért olyan izgalmas őket modern környezetbe helyezni, hiszen egy sosem látott összhatást érhetünk el vele, ami egyszerre nosztalgikus és újszerű.

Mennyi magyar és mennyi külfödi vendégetek van?

Ezt így nehéz megválaszolni. Ha vintage kincskeresés a cél, akkor a külföldieknek kihagyhatatlan célpont vagyunk, de több olyan neves válogatásban is szerepelnek üzleteink, melyeket a Budapestre látogató turistáknak ajánlanak. A világ bármely tájáról is érkezzenek a vendégeink, igyekszünk mindig valami izgalmassal és különlegessel meglepni őket üzleteinkben, hiszen a vintage életérzés nem ismer határokat.

Szoktak menyasszonyi ruhát is keresni? Kértek már Tőletek hasonlót, mint mi, hogy Menyasszonyi szettnek megfelelőt állítsatok össze?

Nem jellemző, hogy klasszikus esküvői ruhát keresnének nálunk, inkább egy-egy bohémabb, a megszokottól  eltérő összeállításra vágynak vásárlóink, amiben akár az oltár elé vonulhatnak, de a későbbiekben is egy igazán egyedi viselet részévé válhat a ruhakreáció. 

Miképp lehet egy formabontó esküvői szettet kreálni vintage darabokból? Rugaszkodjunk el a jól ismert és megszokott kliséktől! Merjük bátran variálni a különböző anyagokat, textúrákat és stílusokat, sőt, akár a szoknyának is búcsút inthetünk, ha valami igazán vagányra vágyunk! 

Mi nagyon kedveljük a trash the dress  (tedd tönkre a ruhádat/ kukába a ruhát) fotózásokat, ezért lennénk kíváncsiak, hogy volt-e már valaki, aki TTD fotózáshoz keresett ruhát nálatok.

Ez még nekünk is új irányvonal. A missziónk fő üzenete, hogy olyan ruhadarabokat kínáljunk a vásárlóinknak, amik időtállók, így sok éven át elkísérhetik őket. Ezzel is próbálunk szembemenni a „fast fashion” pazarló világával és felhívni a divat szerelmeseinek a figyelmét a fenntarthatóság fontosságára.

Mit üzentek azoknak a Menyasszonyoknak, akik alternatív ruhára mondanának igent?

Eltérni a megszokottól, felejthetetlen élmény. A jól megválasztott ruha az egyik legfontosabb dolog, mely ha illeszkedik a menyasszony egyéniségéhez, akkor biztosan élete nagy napja egyben a legkülönlegesebb is lesz. Bátran vállalják az extrémebb párosításokat, hiszen ezek a pillanatok megismételhetetlenek, legyen hát az ő esküvőjük is az!

Számunkra  a konklúzió az, hogy a trend: recycling , régiből újat, pop-up már oda mutat (?), hogy nemcsak szalonokban, varrónőnél érdemes ruhát keresni, hanem körbejárva a vintage boltokat, turkálókat érdekes, meglepő, különleges darabokra, kombinációkra bukkanhatunk. Mert hát miért is kellene mindenkinek habos-babos új vagy még érintetlen ruhában az oltárhoz vonulnia.

SAVE THE DATE-SAVE THE PLANET-PEACE AND LOVE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2024 Minden jog fenntartva!​ EgyKisFlanc Esküvőszervezés & Dekoráció